Laatbloeier Van der Woude: ‘Nooit heel goed’

| 15-03-2018

Op 13-jarige leeftijd kon Maureen van der Woude amper een bal over het net slaan. Een dikke vier jaar later speelt ze met Regio Zwolle Volleybal in de eredivisie en doet ze mee in de strijd om het landskampioenschap. “Het was voor mij een droom om hier in de eredivisie te spelen”, lacht de 17-jarige volleybalster.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Ze begon als klein meisje met volleyballen bij DeVolCo in Deventer. Of klein, op 13-jarige leeftijd stak ze al met kop en schouders boven haar leeftijdsgenoten uit. Qua volleybal echter niet, want Van der Woude kon er, hard gezegd, helemaal niets van. Ze beoefende de sport omdat ze het leuk vond, maar eigenlijk vooral om met haar vriendinnetjes te zijn. Tot ze ineens gevraagd werd om in Zwolle bij het RTC te komen en haar wedstrijden te gaan spelen bij VC Zwolle. “Ik was nooit heel goed, maar ik viel op door mijn lengte. In Zwolle zagen ze daarom wel iets in mij, maar ze vertelden ook direct dat ik hard aan de bak moest. Dat ben ik gaan doen”, vertelt Van der Woude.

Al snel maakte Van der Woude sprongen vooruit, maar nooit behoorde ze echt tot de uitblinkers. Ze kwam in de A1 van VC Zwolle, waar ze in een goed team terecht kwam. Het hielp haar de stap naar het sterkste damesteam te maken. “Ik mocht op mijn vijftiende meetrainen en dat was de kans om door te stromen. Ik heb heel veel en heel hard getraind, doorzettingsvermogen getoond, maar ook wel een beetje geluk gehad. Op mijn vijftiende dacht ik voor het eerst; he, ik kan wel goed volleyballen”, zegt Van der Woude, die op dat moment al in Zwolle woonde. Haar gezin verhuisde naar Zwolle, onder andere omdat vader Van der Woude werkte in de stad. Het kwam zijn dochter maar wat goed uit.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Regio Zwolle Volleybal
Inmiddels is ze een vaste waarde in het team van Regio Zwolle Volleybal, waarmee ze volop actief is in de kampioenspoule. De eredivisionist speelde tot dusver vijf wedstrijden en staat op dit moment op een vijfde plaats. “Het zijn de play-offs en je merkt dat er meer druk op zit. Het is hartstikke leuk, want je speelt eigenlijk alleen maar goede wedstrijden. De druk moet echter niet in de weg gaan zitten. Dat was misschien in de eerste wedstrijd tegen Eurosped (0-3) wel het geval”, vindt Van der Woude, die zelf steeds beter in haar spel komt. “Ik hoop me vooral verder door te blijven ontwikkelen en wil in de play-offs laten zien dat ik me blijf ontwikkelen.”

Regio Zwolle Volleybal hoopt zich in ieder geval bij de eerste vier te spelen, dat was vooraf doel nummer één. Toch hebben de dames ook een droom. “Natuurlijk gaan we voor de finale, maar het seizoen is niet mislukt als we dat niet halen”, weet Van der Woude. “Weet je, ik ben al heel trots op wat we dit seizoen hebben neergezet. We moeten alleen niet te hoge doelen stellen. We hebben allemaal een droom, het spelen van de finale, maar derde of vierde is ook goed. Want we hebben een goed team, alleen op papier zijn er teams beter. Het zou natuurlijk wel heel gaaf zijn.”

Volleybal, Regio Zwolle Volleybal, Maureen van der Woude

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws