Kieftenbeld: ‘Wellicht verkeerd ingeschat’

| 21-01-2017

Als iemand binnen de selectie van Regio Zwolle Volleybal de titel van routinier moet dragen, dan gaat die eer naar Eline Kieftenbeld. De 31-jarige spelverdeelster werd als enige binnen de selectie geboren voor 1990 en dan krijg je automatisch die rol. “Ik hoor het wel vaker ja, dat ik dan heel belangrijk in de kleedkamer zou zijn. Dat is vooral een cliché hoor, eigenlijk een beetje lariekoek”, is de duidelijke mening van Kieftenbeld zelf.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Laten we dan maar snel vergeten dat Kieftenbeld als een soort van moeder te werk zou gaan. Die gedachte, daar is niets van waar. Ja, Kieftenbeld is wel de oudste van het gezelschap en ja, ze neemt hier en daar de rol van routinier op zich. Maar we moeten het ook niet overdrijven, als we de spelverdeelster zelf moeten geloven. “Ik kan, mede door mijn ervaring, goed het overzicht houden. Zien wie er hulp nodig heeft en die hulp dan bieden, bijvoorbeeld. Maar dat ik, door mijn leeftijd, belangrijk in de kleedkamer zou zijn... Nee”, zegt Kieftenbeld, die afgelopen zomer overkwam van Reflex uit Kampen. Daarvoor speelde de in Zwolle woonachtige volleybalster onder andere voor Volco Ommen en VC Sneek.

Ervaring genoeg, dat heeft Kieftenbeld wel. Het is iets wat de ploeg van coach Redbad Strikwerda juist miste. Aan de vooravond van het seizoen werd op krachtige wijze uitgesproken om voor de kampioenspoule te gaan, maar dat zelfverzekerde is niet meer gepast. Met nog vier wedstrijden voor de boeg lijkt het bereiken van de kampioenspoule een utopie. Om zich te plaatsen moet de piepjonge ploeg negen punten goedmaken op Eurosped. Een haast niet uit te voeren klus. “De trainer zegt altijd tegen ons dat je niets moet verwachten, maar wel overal rekening mee moet houden. Maar inderdaad, het wordt heel erg moeilijk. Misschien hebben we het vooraf wel verkeerd ingeschat. Al zit het er echt wel in hoor”, geeft Kieftenbeld aan.

Daarmee doelt de spelverdeelster op wedstrijden tegen onder andere Set-Up '65, Flamingo's en Peelpush. Regio Zwolle deed in die potjes prima mee, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen. “We maken het op die momenten niet af. Waar dat aan ligt? Het is echt heel lastig om de vinger op de zere plek te leggen, dat vind ik zelf ook. En ik heb best wat ervaring”, lacht Kieftenbeld, die uiteindelijk toch een gooi naar de oorzaak doet. “We voeren niet altijd onze taken uit, daar wijst de trainer ons met beelden ook op. En we hebben nog wat blessures gehad. Siska Hoekstra raakte geblesseerd, Laura Schrijver stopte. Dat maakte het niet makkelijker.”

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Uiteindelijk blijkt de uitgesproken doelstelling niet haalbaar. De jonge ploeg gaat het niet voor elkaar krijgen om de kampioenspoule te halen, dat is misschien zaterdag al wel een feit. Potentie is er voldoende, maar nog lang niet altijd komt dat tevoorschijn. Toch heeft Kieftenbeld geen moment spijt van haar overstap naar Zwolle. “Ik vind het heerlijk om weer fanatiek bezig te zijn, met veel fanatieke mensen om mij heen. De faciliteiten zijn hier schitterend, de club is mooi en het is hartstikke leerzaam om met Redbad Strikwerda te werken. Hopelijk kunnen we de komende weken weer uit gaan stralen dat we een team vol talent zijn. Dan zijn we weer even tevreden.”

Volleybal, Regio Zwolle Volleybal, Eline Kieftenbeld

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws