Groothuis: ‘Gaan we profijt van hebben’

| 03-10-2017

Een nieuwe trainer, een aantal nieuwe gezichten, maar toch zijn de volleybalsters van Regio Zwolle Volleybal klaar om zaterdag te beginnen aan de competitie. Een plaats bij de eerste vier spookt de laatste weken steeds vaker door de hoofden van de speelsters en zo ook bij coach Wilfried Groothuis. “Ik denk nog steeds dat het een reëel doel is”, zegt hij.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Groothuis begon voor de zomervakantie al aan zijn dienstverband bij Regio Zwolle Volleybal en werd in die periode op de achtergrond nog bijgestaan door Redbad Strikwerda, die de taken overdroeg. Inmiddels is Strikwerda helemaal van het toneel verdwenen -hij traint de mannen van Orion- en zwaait Groothuis de scepter. De coach voelt zich helemaal op zijn plaats in Zwolle, ook omdat hij dagelijks werkt in een wereld met voornamelijk topsporters. “Wat dat betreft kan het bijna niet beter dan in Zwolle, dus ik voel me eigenlijk helemaal thuis. Wie wil er nou niet in zo’n omgeving werken? De hal is fantastisch, de faciliteiten zijn prima en de ontvangst was, zoals ik al eerder zei, hartstikke goed. Dat zie ik trouwens ook aan de nieuwe speelsters, die ook prima zijn opgevangen.”

De selectie van Regio Zwolle Volleybal kende namelijk nogal wat mutaties. Zo kwam de Canadese Kim Robitaille over van Université de Sherbrooke en voegde ook Robin van de Velde zich bij de Zwolse selectie. Zij speelde eerder voor Inter Rijswijk en afgelopen seizoen voor Voltena. De grootse verandering was uiteindelijk de komst van Groothuis, waardoor er wel wat dingen zijn gewijzigd. “Redbad heeft hier prima werk gedaan, want de speelsters waren fysiek op orde en ook de basis is goed. Maar iedere trainer doet dingen anders, bijvoorbeeld in de trainingsmethodiek”, zegt Groothuis, die daarmee al begint over zijn eigen visie. “Ik doe geen grote dingen anders, maar train wel vaak in wedstrijdsituaties. Dat is hard, maar daar gaan we wel veel profijt van hebben, denk ik. Dat merk je nu al.”

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Die vorm van trainen moet zich vanaf zaterdag gaan uitbetalen in spectaculair volleybal en een gros aan punten. Regio Zwolle Volleybal aast namelijk op een plaats bij de eerste vier. “Ik neem de voorbereiding als maatstaf en wat dat betreft ben ik zeker tevreden. Als je die signalen in ogenschouw neemt, dan staan we er goed voor. Je merkt ook dat iedereen steeds meer het idee krijgt dat er iets te halen valt”, zegt Groothuis, die daarmee dus doelt op het behalen van de doelstelling: een plaats bij de bovenste vier. Hij verwacht dat de wedstrijden van Regio Zwolle Volleybal voor iedere toeschouwer een mooi feestje worden. “Het is leuk, omdat het enorm dynamisch is en we heel veel verdedigen. Daardoor komt er bijna geen bal op de grond. En we zijn goed in het opruimen van rotzooi, dus je ziet veel mooie volleybalacties. Het moet daardoor leuk zijn om naar te kijken.”

De Zwolse dames beginnen de competitie zaterdag met een uitwedstrijd bij het TalentTeam. Altijd een lastige wedstrijd, want de jongelingen komen iedere keer weer anders voor de dag. “Je moet afwachten wat je krijgt, dat weet je met TalentTeam nooit. Ze hebben enorme pieken, maar ook enorme dalen, vooral omdat het zo'n jonge groep is. Als wij ons niveau op orde hebben en de druk weten op te bouwen, dan maken we een goede kans. Maar nogmaals, het is onvoorspelbaar”, weet Groothuis. De wedstrijd tussen TalentTeam en Regio Zwolle Volleybal start zaterdagmiddag om 13.30 uur.

Volleybal, Regio Zwolle Volleybal, Wilfried Groothuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws